Huisvesting

Informatie over de huisvesting

Voordat u Gerbils wilt aanschaffen is het natuurlijk erg belangrijk dat het verblijf op orde is. Denk daarbij aan de minimale afmetingen voor 2 Gerbils (60×40 cm)

Bij mij staat op stip nummer 1 huisvesting voor Gerbils de Gerbilariums/Terrariums met afneembare deksel! Ontworpen en bedacht door Gerbilfokkerij Queenies uit eigen ervaringen. Steeds kwamen we een stukje verder in ons ontwerp doordat ik steeds weer iets nieuws merkte bij de Gerbils nadat het ontwerp iets was veranderd. Uiteindelijk is dit toch wel het eindresultaat en horen we vele positieve verhalen van voorgaande klanten.

Gerbil huisvesting

Voordelen

Het voordeel van ons Gerbilarium is dat je de Gerbils niet meer van bovenaf hoeft te benaderen wat instinctief gevaar betekend voor Gerbils. Door de schuiframen benader je ze van voren, wat heel rustgevend werkt en als gevolg heeft dat de Gerbils veel tammer worden en vaak op je staan te wachten bij de schuiframen.

We hebben hier inmiddels zoveel positieve referenties over gekregen dat schuwe Gerbils in mum van tijd tam werden doordat ze niet meer van boven werden benaderd. Mede daardoor ben ik ervan overtuigd dat Gerbils van bovenaf benaderen echt niet meer kan. Oude aquariums vind ik daarom geen geschikte huisvesting meer.

Zelf had ik tot voor kort nog 1 Gerbilarium staan. De Gerbils die ik daarin gehuisvest had zag ik ook veel minder dan alle Gerbils die in een Terrarium gehuisvest waren. Ze lieten zich ook niet zo gemakkelijk pakken, wat tegenwoordig het tegenovergestelde is. Ze zitten in een mooi ruim Terrarium en staan nu dagelijks op me te wachten vanaf het plateau.

gerbil huisvesting

Koop hier de beste huisvesting!

Op zoek naar een goede gerbil kooi of wilt u zeker weten dat uw gerbil over de beste huisvesting beschikt? Bezoek onze webshop of kom langs in de gerbil winkel!

Waar moet een goed terrarium aan voldoen?

Toch zijn niet alle Terrariums geschikt voor Gerbils. Bij de normale standaard Terrariums zitten de schuifruiten bijvoorbeeld erg laag. Meestal op 5 cm hoogte. Op die manier kan er natuurlijk geen dikke laag zaagsel in het Terrarium, iets wat Gerbils heel erg op prijs stellen om zichzelf goed te kunnen vermaken. Ze houden bijvoorbeeld heel erg van graven. De schuifruiten moeten dus minimaal op 20cm hoogte zitten waardoor er een lekker laag bodembedekking in kan van minimaal 15cm hoog.
Ook is de ventilatie bij een standaard terrarium niet voldoende. Er zit dan een kleine ventilatie strook van 5 cm aan de bovenkant. Door al dat graven van de Gerbil komt er natuurlijk wel wat stof vrij, en dus is het belangrijk dat de ventilatie in orde is.
Daarnaast knagen Gerbils alles kapot waardoor alle profieltjes beschermd moeten zijn tegen het knagen. Ook dit is vaak niet het geval bij de standaard terrariums.

huisvesting

Gebruik geen traliekooien

De welbekende hamsterkooien; naast dat ze mijns inziens afschuwelijk lelijk zijn, is het ook totaal ongeschikt als Gerbil verblijf.
Ook hier kan geen bodembedekking in gedaan worden (tenzij je van stofzuigen houdt) plus dat de onderbak volledig van plastiek is. Gerbils kunnen hier in no-time uitgeknaagd zijn. Nu zijn de Gerbils wel hele leuke huisdieren, maar rond los laten lopen in huis is alsnog geen goed idee ;-).
Ook hebben deze kooien een tralie opzet stuk. Gerbils kunnen heel dwangmatig tralie-knagen. Als gevolg daarvan krijgen ze kalen plekken op de neus.
Gerbils vinden het ook erg leuk om te klimmen, in een tralie kooi is dat alleen erg gevaarlijk voor Gerbils. Ze kunnen vast blijven zitten in de tralies met alle enge gevolgen van dien.
Daarom zijn de welbekende Ferplats kooien ook niet geschikt. Ze lijken leuk, maar goed veel graaf mogelijkheden, alleen het tralie opzet stuk is echt niet geschikt voor Gerbils.
Maar treurt u niet, deze kooien zijn ook schreeuwend duur voor een relatief kleine kooi 😉