Over Gerbils

Wat is een gerbil?

Gerbils zijn een soort grondeekhoorntjes, maar ook een soort ratjes. Gerbils zijn knaagdieren. Ze kunnen allerlei kleuren hebben, zoals wit, gelig, lichtgeel, zwart, of gevlekt. Gerbils worden ook wel woestijnratjes genoemd. Je raadt het al, in het wild leven ze in de woestijn, maar toch houden ze niet van hitte. Ze wonen in holen onder de grond. Daar is het niet zo warm. Ze wonen eigenlijk altijd bij elkaar. Ze worden meestal zo’n 3 tot 5 jaar oud.
Gerbils graven veel gangen, ze maken zo allerlei kamers.
Het hol heeft meerdere in- en uitgangen want dat is handig tegen de roofdieren. Als er eentje in het hol komt, kunnen ze via een andere ingang eruit.
Gerbils zijn geen nachtdieren, ze slapen een paar uur en zijn daar na weer een paar uur wakker en dat wisselt zo af.

info over gerbils

Eigenschappen van de gerbil

Een gerbil is groter dan een muis of hamster, maar kleiner dan een rat, zonder staart zijn ze 110 tot 135 mm lang. De staart is 95 tot 105 mm lang. Ze wegen ongeveer 60 tot 85 gram. In de uiterste gevallen worden er ook Gerbils van 130 gram gewogen.
Gerbils hebben een goed springvermogen, ze kunnen wel 1 meter ver en 50 centimeter hoog springen! Dit geldt natuurlijk niet voor gedomesticeerde (domesticeren betekent dieren in gevangenschap) Gerbils. Ook kunnen ze extreem goed horen.
Ze zijn erg zuinig met het weinige water dat ze kunnen opnemen, dit heeft als gevolg dat de diertjes weinig plassen en droge ontlasting hebben. Als je weinig drinkt, hoef je ook weinig te plassen. Het zijn daarom erg schone diertjes, aangezien de urine bij knaagdieren voor de stank zorgt. Het komt erop neer dat Gerbils absoluut niet stinken, een Gerbilarium hoeft u dus ook maar eens in de maand te verschonen. Heel prettig voor ons als baasje natuurlijk!

informatie over gerbils

Een gerbil aanschaffen

Dierenwinkel Gerbils zijn bijna nooit tam te krijgen, vooral door inteelt en hun achtergrond waarmee ze gefokt zijn. Voor het beste advies over de aanschaf en verzorging van uw gerbils kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Gerbils als huisdieren

Ze zijn ook erg geschikt als huisdieren, aangezien ze niet bijten. Dat doen ze alleen als ze bang zijn of zich erg bedreigd voelen. Omdat de Gerbils zo weinig plassen en droge ontlasting hebben, hoeft hun verblijf vaak maar 1 keer in de maand schoongemaakt te worden.
Gerbils kunnen (mits ze goed gefokt zijn) ontzettend tam worden, als ze eenmaal gewend zijn aan mensenhanden en zich op hun gemak voelen bij u als baasje, komen ze vanzelf op uw hand zitten en hoeft u niet achter ze aan te jagen. Het beloningseffect, dat bij ieder dier goed werkt kunt u ook op Gerbils toepassen. Wanneer u ze snel aan uw handen wilt laten wennen. Oppakken -> knuffelen -> terugzetten en verwennen met een lekkere snack. Ze zullen op een gegeven moment echt naar u toekomen ,omdat ze maar al te goed weten dat ze daarna wat te snoepen krijgen.

tamme gerbils

Tips om gerbils te houden

Meerdere Gerbils van hetzelfde geslacht samenhouden resulteert in territoriaal gedrag. Territoriaal gedrag betekent dat iedere Gerbil zijn eigen stukje grond zal claimen. Op het moment dat Gerbil 3 op het stukje grond van Gerbil 1 komt, zal Gerbil 1 er alles aan doen om Gerbil 3 te verjagen van zijn stukje grond. In de natuur gebeurd dit ook, de sterkste wint en de zwakkere zal vluchten. Gerbils in gevangenschap (die gehuisvest worden in een Gerbilarium of een glazen kooi met deksel) kunnen echter onmogelijk vluchten. Hierdoor ontstaan de grootste gevechten en zal er niet gerust worden door de Gerbils totdat het ergste scenario zich voltrekt. De dood van 1 of meerdere Gerbils. Meerdere Gerbils met verschillende geslachten is ook absoluut een no-go.
Een mannetje dekt verschillende vrouwtjes, wat onrust veroorzaakt in het Gerbil verblijf. Vrouwtjes stelen elkaars pupjes of ze doden de pupjes van de andere dames en zichzelf. Door jaloezie gaan de vrouwtjes met elkaar vechten. Plaats dus geen mannetje bij meerdere vrouwtjes! Het grootste risico wat u kunt nemen.

over gerbils

Houdt Gerbils altijd per 2 om alle mogelijke risico’s te voorkomen!
De kans dat er gevechten uitbreken als u de Gerbils per 2 huisvest is erg klein.
De Gerbils weten dat ze elkaar nodig hebben. Het zijn erg sociale dieren die absoluut niet alleen willen zijn. Zij weten dan ook heel goed dat ze geen ruzie moeten zoeken met hun maatje omdat ze anders alleen kunnen komen te zitten. Daarom vertroetelen ze elkaar liever dan dat ze ruzie met elkaar maken en is de kans dat het verkeerd gaat bijna niet aanwezig.

Natuurlijk kan het helaas toch voorkomen dat de Gerbils gaan vechten. Haal ze dan direct uit elkaar en koppel ze opnieuw aan elkaar. De koppeling staat hier uitgebreid omschreven hoe u dit moet doen. Voer alle stappen zorgvuldig uit en sla geen enkele stap over. Ook niet als de koppeling goed lijkt te gaan.