Koppeling

Informatie over het koppelen van gerbils

De kans dat 2 Gerbils tegelijk overlijden is natuurlijk uiterst minimaal. Voor de overgebleven Gerbil zal een nieuw maatje moeten komen. Gerbils moeten altijd per 2 samen gehouden worden, alleen vereenzamen ze heel erg!
Helaas kan je Gerbils niet zomaar bij elkaar zetten. Dan moorden ze elkaar gelijk af. Ze moeten zorgvuldig gekoppeld moeten worden. Dat vergt wat tijd, materiaal en veel aandacht!
Als u het zelf niet ziet zitten kunt u het altijd door een fokker laten doen. Uiteraard zijn daar kosten aan verbonden.

koppeling

Benodigdheden

Hieronder zal ik uitgebreid omschrijven hoe u het zelf kunt doen. Zorg dat u bij de koppeling de volgende bakken / materialen heeft:

  • vervoersmandje
  • splitsysteem
  • kleine bak (zelf gebruik ik altijd een 50x30x30 aquarium, of een 60x30x30 aquarium)
  • tijd en veel geduld

 

Als u alles heeft, kunnen we beginnen.

Gerbils koppelen

Bekijk de webshop

In onze webshop kunt u alles vinden om de koppeling van uw gerbils van A tot Z soepel te laten verlopen. Bekijk ons complete assortiment voeding, speeltjes en gerbilaria!

koppelen gerbils

In de split zetten

Om de koppeling te versoepelen is het raadzaam om de Gerbils eerst in de split te zetten. Dit houdt in dat u in het 50x30x30 aquarium een split-systeem maakt, zodat de Gerbils elkaar wel kunnen ruiken en zien, maar niet bij elkaar kunnen.
Plaats de ene Gerbil aan de ene kant en de andere Gerbil aan de andere kant. Wissel ze regelmatig van kant zodat ze ook met elkaars geur bekend raken. Doe dit een week, en wissel ze dan het liefst 3 maal daags van kant.
Na een week zijn we klaar voor de echte koppeling.

Split systeem gerbils koppelen

Starten met koppelen

Let op, doe het vroeg in de morgen, en plan die dag geen andere afspraken maar blijf thuis. In deze fase kan het ieder moment omslaan. Als u er niet bovenop zit om ze tijdig uit elkaar te halen zal er 100% zeker een Gerbil komen te overlijden.
Pak het vervoersmandje en maak die vochtig. Goed vochtig, er mogen best plassen water in het mandje zitten.
Gerbils haten namelijk water, op het moment dat de 2 bij elkaar komen zullen ze alleen maar met het water bezig zijn hoe dat te overleven en niet met elkaar. Dat maakt het water essentieel in de koppelfase.
Als het mandje nat is zet u eerst de minst dominante Gerbil erin en vervolgens de andere. Als het pup x oudere Gerbil betreft eerst de pup. Het is een detail aangezien het om secondes gaat, maar neem ieder detail serieus!

gerbils koppelen

Negatieve koppeling

Kijk de eerste minuut goed wat ze doen. Gaan ze direct knokken gelijk uit elkaar halen. Het is raadzaam om handschoenen aan te trekken alvorens u de Gerbils bij elkaar zet, mochten ze gaan vechten en u ze uit elkaar wilt halen zal er ongetwijfeld een vinger gepakt worden, en dit kan pijn doen!
Zet ze opnieuw in de split, wissel ze weer 3 maal daags van kantje en probeer het een week later nog eens.

Positieve koppeling

Als het goed gaat moeten ze een uur in het natte vervoersmandje zitten. In het meest positieve geval beginnen ze elkaar droog te likken of dicht bij elkaar te zitten.
Als het uur voorbij is kunt u het vervoersmandje droog maken en er een laagje zaagsel bij. Ik doe altijd in het natte bakje wat keukenpapier, dat dept gelijk veel water op. Na 2 minuten haal ik dat papiertje eruit maak ik het vervoersmandje helemaal droog en doe er dan zaagsel in. Inimini kleine tussenstap dus.
Zorg ervoor dat ze er niet uitklimmen als u het vervoersmandje open doet.
Laat ze nu weer een uur in het vervoersmandje zitten met het beetje zaagsel. Na dat uur, geeft u ze een pluk hooi en een hand voer erbij. Plus een drinkflesje. Als het drinkflesje niet permanent in het vervoersmandje geplaatst kan worden doordat het niet past, niet vast gemaakt kan worden of what ever biedt dan ieder uur het drinkflesje aan. Ze moeten natuurlijk wel kunnen drinken ;).
Wacht ook niet te lang met voer geven. Dat moet na 2 uur echt gegeven worden. Gerbils kunnen flink chagrijnig worden als ze honger hebben. In een koppel fase is het niet handig als er een chagrijnige Gerbil is.

vervoersbox

Overzetten

Laat de Gerbils minimaal 24 uur in het vervoersmandje zitten. Gaat het in die 24 uur uitstekend kunnen ze over naar een 30×20 bak. Gaat het in die 24 uur niet helemaal geweldig, liggen ze bijvoorbeeld niet bij elkaar of zijn het duidelijk nog geen maatjes zonder dat ze elkaar verwonden ( want dan hadden ze uit elkaar gehaald moeten worden natuurlijk ) doe er dan nog eens 12 uur bij. Langer dan 36 uur zou ik ze niet zo klein houden. Dat is natuurlijk erg sneu om zolang zo klein te houden.
In de 30×20 bak ( of die kunt u ook met het splitsysteem maken in de 50x30x30 aquarium moeten ze 2 dagen blijven zitten.
In deze fase gedragen ze zich als een normaal koppel. Samen eten, samen slapen, elkaar wassen en in het meest positieve geval samen spelen voor zover dat kan.
Als dat niet het geval is de laat ze dan een dag langer in de 30×20 zitten.
Na 2 dagen kunt u het split systeem opschuiven naar de helft van de 50x30x30 aquarium. Ook daarin laat u ze weer 2 dagen zitten. In deze fase gedragen ze zich ook altijd nog even goed als hierboven omschreven. Het is nu enkel nog een kwestie van de koppelfase zorgvuldig niet overhaast afmaken.

gerbil koppeling

Na die 2 dagen geeft u ze de volledige 50×30 bak. Nadat ze 2 dagen de volledige 50×30 bak hebben gehad kunt u bijvoorbeeld speeltjes gaan toevoegen. Een huisje, en gewoon wat karton.
Hierin laat ik ze ook weer 2 dagen in zitten. Daarna kunt u hun uiteindelijke verblijf gaan inrichten. En met inrichten bedoel ik niet dat u die direct volledig met veel bodembedekking inricht, maar begint met een klein laagje zaagsel. Het is natuurlijk ook allemaal afhankelijk hoe groot u definitieve verblijf is. Gaat het om een 60x40x40 bak kunt u best al een laag van 10cm geven, maar komen ze terecht in een 100x40x40 bak dan dus het kleine beetje zaagsel.
Vanaf de dag dat ze in hun uiteindelijke verblijf zitten kunt u alles rustig opbouwen. Meer zaagsel, meer speeltjes etc. etc.

De koppeling is geslaagd!

Gefeliciteerd 😀