Verzorging

Informatie over de verzorging

Gerbils zijn hele makkelijke dieren w.b.t. de verzorging. Ze hebben weinig eisen, maar de eisen die ze hebben moeten wel stipt nageleefd worden natuurlijk.

verzorging van de gerbil

Vers drinkwater

Iedere dag vers water is om te beginnen wel zo fijn voor de dieren. U vind het ook niet lekker om een glas water te drinken die er al 2 dagen staat.
Ook is het raadzaam om iedere dag even het drinkflesje te controleren of hij nog werkt. Soms zit het balletje van het drinkflesje bijvoorbeeld vast waardoor de Gerbils geen water meer kunnen drinken. Nu zijn het wel woestijn dieren die zuinig met water zijn, maar als ze een dag niet kunnen drinken word hun vacht plukkerig en de Gerbil word loom.

Eten

Natuurlijk checkt u ook even iedere dag of ze nog voldoende eten hebben. Strooi zeker als u 2 pups in huis hebt gehaald in het begin ook voer door hun verblijf heen.
Pups eten op jonge leeftijd namelijk erg veel, u hoeft niet bang te zijn dat ze teveel eten. Gerbils hamsteren bijvoorbeeld ook niet. Als een Gerbil genoeg gegeten heeft gaat hij spelen om lekker een schoonheidsslaapje pakken. (voor meer informatie over eten -> zie “Voeding”)

Gerbil verblijf

Producten voor de verzorging

In onze gerbil winkel kunt u niet alleen gerbils kopen, maar ook gerbil producten. U heeft bijvoorbeeld een verblijf voor de gerbil nodig en verzorgingsproducten. Maar er zijn ook leuke speeltjes te verkrijgen. Als u uw bestelling voor 15:00 uur plaatst, heeft u de producten de volgende werkdag al in huis! Wij gaan dagelijks op zoek naar nieuwe producten voor de gerbils om ons assortiment verder te kunnen uitbreiden. Ook vindt u in onze shop altijd leuke aanbiedingen.

Badzand

Eten en drinken is natuurlijk logisch dat u daar op let, maar ze hebben nog wat eisen. Zorg er altijd voor dat er een zandband in hun verblijf staat. Chinchilla zand bijvoorbeeld. U kunt ook vogelzand gebruiken, maar persoonlijk vind ik dat niet prettig in gebruik.
Gerbils wassen zichzelf in het zand, het houd hun vacht mooi glanzend. Sommige Gerbils doen er ook hun behoefte in. Dat komt misschien wat vies over, want eigenlijk douchen ze dan in hun eigen uitwerpselen, maar ach, ieder dier zijn eigenaardigheden denk ik dan maar ;-).

Naast dat ze zichzelf in het zand wassen zitten er ook veel mineralen in het zand, ook daarom is het belangrijk dat er altijd badzand in hun verblijf staat!

Bodembedekking

Vaak krijg ik de vraag van klanten wat nu de beste bodembedekking is, ik hoor dan: er worden zoveel verschillende dingen over gezegd, ik weet het echt niet meer. Vermoedelijk komt het omdat er zoveel bodembedekkers te koop zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet.
Maar ook in de bodembedekker zijn Gerbils erg gemakkelijk in. Zelf gebruik ik zaagsel gemengd met veel hooi, keuken papier en kartonsnippers.
In het zaagsel kunnen ze mooie gangen graven, de hooi zorgt ervoor dat de gangen mooi stevig blijven, van het keuken papier maken ze een heerlijk zacht nestje, en de kartonsnippers kunnen ze gebruiken als knaagobject. Maar ook zorgen de kartonsnippers weer voor versteviging van de gangen en tunnels die de Gerbils hebben gegraven.

Zorg er wel altijd voor dat ze minimaal 15cm bodembedekking tot hun beschikking hebben. Zelf zeg ik altijd dat graven, knagen en klimmen de 3 belangrijkste dingen voor een Gerbil is. Als ze die dingen tot hun beschikking hebben ( naast genoeg ruimte uiteraard ) heb je de meest gelukkige Gerbils in huis.

Vul nooit een kooi met alleen maar zand. Zand is erg gevaarlijk. Ik heb wel een klanten horen zeggen dat ze het zand dan nat spuiten zodat de tunnels stevig blijven. Komt er dan op neer dat het een vochtig verblijf is, het zand kan gaan schimmelen wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor de Gerbils, maar het meest gevaarlijke is nog dat als de tunnels instorten kunnen Gerbils daarin stikken. Nat zand is erg zwaar, en de gerbil kan dan niet meer uit de tunnel ontsnappen waardoor die stikt.
Voor uzelf is het ook helemaal niet prettig met verschonen. De bak word loei zwaar. Hou het daarom lekker bij zaagsel, hooi en keuken papier :-).

huisvesting voor gerbils

Hooi

Geef gerbils ook altijd iedere dag een lekkere pluk hooi. Hooi is goed voor de spijsvertering van de Gerbils. Ook maken ze er vaak een lekker nestje van waar ze dan in gaan slapen.

Verschonen van het verblijf

Doordat de Gerbils zuinig omgaan met hun drinkwater blijft hun Terrarium ook lang schoon. De urine stinkt altijd het meest bij knaagdieren, maarja als je niet veel drinkt urineer je ook niet veel. Als u het badzand regelmatig ververst (om de 3 dagen) gaat een schoon Terrarium (afhankelijk van de grote) gemakkelijk een maand mee zonder dat het stinkt! Ideaal! Hoe groter het Terrarium hoe langer hij schoon blijft en dus hoe minder u hem hoeft te verschonen :-). Zo gaat mijn meter terrarium over het algemeen gemakkelijk 2 maanden mee zonder dat hij stinkt. Want als het verblijf stinkt, bent u te laat met verschonen ;-).